KOCAELİ OKÇULUK

'' Okçuluk, fizik ve beyin gücünü maksimum kullanarak yapılan zor ama zevkli sporlardan biridir. Etkili bir amaç doğrultusunda; kalıcı kondisyon, kalıcı konsantrasyon, mükemmel teknik, doyumsuz başarı isteği, her zaman pozitif düşüncenin altında planlı çalışmayla yapılan okçuluk sporu, kişiyi sürekli başarıya ve hazza götürür ''. ( Rıdvan Uzuntaş = ) -Yarışma sporcusu olabilmek için yetenek, düzenli çalışma, maddi ve manevi destek olması gerekli.
*- .

*- HERKES İÇİN: OKÇULUK KULÜBÜ,
2022 Yılı için ; 07-08 yaş gurubu ( 2014 ve 2015 doğumlular) olimpik yay temel okçuluk eğitimi almak için başvurabilirler : www.kocaeliokculuk.com - 09-13 yaş gurubu (2013, 2012, 2011,2010 ve 2009 doğumlular ) olimpik yay temel okçuluk eğitimi almak için başvurabilirler : www.kocaeliokculuk.com - 14 yaş ve üstü ( 2008 ve üstü doğumlular) olimpik yay temel okçuluk eğitimi almak için başvurabilirler : www.kocaeliokculuk.com OKÇULUK ÇALIŞMALARI, Yahya Kaptan Mah. Recep Topaloğlu Spor Salonu Okçuluk Antrenman Bölümünde Yapılmaktadır. - Tüm okçuluk malzemeleri bize aittir, sporcular sadece spor kıyafetleriyle gelecektir. - www.kocaeliokculuk.com - Kayıt ve Toplantı Tarihi : - Not : 18 yaş altı sporcu velisiyle birlikte gelecektir.

28 Kasım 2006 Salı

Kısaca Okçuluk

Kocaeli ' nden Dinçer EKİZ Birinci - 1. -

Kısaca Okçuluk :
Okçuluk sporu,açık hava ve salon okçuluğu olarak yıl boyunca yapılabilen çok zevkli bir spordur. Açık havada erkek sporcular,90m.,70m.,50m. ve 30m.’den,bayan sporcular 70m.,60m.,50m. ve 30m.’den ok atışı yaparlar.Her mesafeye 36’şar ok atılıp,toplam 144 ok atışı yapılır. Ok atışları;uzak mesafelerde 6’şar okluk serilerle,yakın mesafelerde 3’er okluk serilerle yapılır. Bireysel ve takım eleme tur atışları 70m.’den yapılır. Salonda 18 m.’den 60 ok atışı yapılır.Bireysel ve takım eleme tur atışları 18 m.’den yapılır.Hedef kağıdının en ortasındaki sarı renk 10 puan,dış sarı 9 puan,iç kırmızı 8 puan,dış kırmızı 7 puan... dır.Yarışma kıyafeti rengi beyazdır.Bayanlar beyaz etekte giyebilirler.3 ok atışı için verilen süre 120 sn.dir.Yarışmalar hakemlerin gözetiminde ve kontrolünde yapılır.Her sporcuya sırt numarası takılır ve sporcular oklarına isimlerini mutlaka yazarlar.Hedef kağıdından oklarını çeken sporcu ok deliklerini işaretler, daha sonra herhangi bir ok çarpar düşer veya hedefi deler ise tespit edilmesi için. Hedef kağıdına vurulan okların puan kağıdına yazılmasını hakem ve sporcular yapar. Okçuluk yıl içinde 7 ay açık havada 5 ay salonda yapılır. Türkiye çapında 6-7 adet açık hava,3-4 adet salon okçuluk yarışması yapılır.Her yarışma Milli Takımlar için seçme niteliğindedir.
Büyükler,gençler,yıldızlar ve minikler olmak üzere dört kategori üzerinden gruplandırılır. Okçuluk gelişmiş malzemeye ve güzel tekniğe dayanan mukavemet gerektiren zor ama zevkli bir spor dalıdır.Kişiye; mücadeleci bir ruh,konsantrasyon,
koordinasyon,enerjisini planlı kullanmayı ve vücut sağlığı kazandırır. Okçuluk malzemeleri yurtdışından getirilip pahalı malzemelerdir.Malzemeler kişiye özel hazırlanır.Tecrübe,bilgi ve itinayla hazırlanması gereken okçuluk malzemeleri sporcunun bir parçasıdır.
Kocaeli Bölgesi’nde okçuluk sporu 1989 yılından itibaren Petkim Spor bünyesinde ve Petkim Spor tesislerinde yapılmıştır.Şu an Okçuluk branşında faal olan kulüp Gençlik ve Spor Kulübü’dür. Okçuluk antrenmanları Atatürk Spor Salonu yanındaki Okçuluk Atış Poligonunda yapılmaktadır.
Günümüze kadar 150 civarında Türkiye çapında derece elde edilmiş olup, 5 milli sporcu yetişmiştir. Halen 4 Türkiye rekoru da bölgemiz sporcularından Dinçer Ekiz’e aittir.Hasan Kılıç Üniversite Türkiye rekoru sahibidir.5 Milli sporcumuzun hepside Dünya ve Avrupa Şampiyonalarına katılmıştır.Hocamız Rıdvan UZUNTAŞ; 1989 Yılından 1991 yılına kadar fahri antrenör olarak görev yaptığı Kocaeli bölgesinde 31 Aralık 1990 tarihinden itibaren kadrolu olarak görev yapmaktadır. 1996-1997 Yıllarında Compound Yay Milli Takım Antrenörlüğü yapan UZUNTAŞ,1997 yılında İstanbul'da yapılan Salon Dünya Şampiyonası'nda antrenör olarak görev yapmıştır.1998 Yılında Kara Harp Okulu’nda okçuluk sporunu başlatıp ve okçuluk antrenörü olarak askerliğini yapmıştır.İktisat Fakültesi mezunu olan UZUNTAŞ, Osmanlı Okçuluk Tarihi ve Günümüz Okçuluk Atış Teknikleri üzerine yedi yıldır araştırma yapmaktadır.
Okçuluk sporu olimpiyatlara 1972 Münih olimpiyatlarında dahil olmuştur.Dünyada en başarılı ülke Güney Kore’dir.Türk okçuluğu zaman zaman başarılı olsa da istikrarlı bir
çıkış yaşayamamıştır.Okçuluk sporunun yayılması ve başarılı olması için antrenör,malzeme ve saha sorununun çözülüp okullara inilmesi gerekmektedir.
Türkiye Okçuluk Federasyonu, Uluslararası Okçuluk Federasyonu’na (FITA) üyedir.FITA Başkanı Prof.Dr. Uğur Erdener’dir.Sayın Erdener,Uluslararası ilk ve tek Türk Federasyon Başkanıdır.

Hiç yorum yok: